By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.
August 15, 2023
September 11, 2019

A nemzetközi piacra lépés gyógyír

No items found.
A nemzetközi piacra lépés lesz a kiutad. Hidd el! Pláne, ha közép méret körüli IT-s céged vagy startup-od van. Vagy, ha a növekedés egy ideje foglalkoztat. Vagy, ha mondjuk van egy olyan terméked, amit nem tudsz eladni, pedig “jobb sorsra lenne érdemes”.

Ezt valószínűleg már te is tudod, érzed, vagy csak sejted valahol mélyen, hogy így van. Hiszen, egyrészt, (nem csak) IT-s cégként csak szét kell nézned a hazai piacon és meg kell vizsgálnod a saját termék/ügyfél portfoliód. Másrészt, startupként, biztosan tudod: skálázódni Magyarországon nem tudsz.

Persze, kivételek mindig vannak. Bármi is az oka, ha valamiért egyszerűen csak a nemzetközi piacra lépés számodra nem opció, előfordulhat, hogy most nem neked írok elsősorban. Ez a poszt azoknak fog szólni inkább, akiket hív a nagy világ, vagy épp nyomasztja őket a növekedésre való törekvés igénye, netán kényszere. Csak nem tudják, hogyan kezdjenek bele.

Mennyire vagy függő?

Mármint, hogy mennyire függsz a világtól, mint piactól? Először is definiáljuk, hogy mit értek függőség alatt! Startupként azért valószínű, hogy függsz a külpiactól, mert a scaling up fázis itthon egyszerűen csak nem, vagy nagyon korlátozottan tud megtörténni. És én még nem nagyon találkoztam olyan alapítóval, akinek az volt a “nagy álma”, hogy kizárólag hazai startup maradhasson. A legtöbben ugyanis, nem véletlenül, törekednek a nagy léptékű, akár (közel) exponenciális növekedésre.Vagy, mert kénytelenek törekedni erre. Vagy, mert ennek hiánya egyfajta korlátozottságot jelent számukra.

Vagy, csak mert mocskosul gazdagok szeretnének lenni.

Kis hazánk pedig, már csak méretéből adódóan is, piaci alapon, egyszerűen nem alkalmas önmagában biztosítani azt a méretű és mértékű bevétel tömeget, ami ehhez a célhoz szükséges. És akkor ne beszéljünk további gazdasági tényezőkről. (Ha többet szeretnél tudni arról, hogy mi kell a sikeres felskálázódáshoz, olvasd el a startup stratégiáról szóló cikkünket!)

Infós, fejlesztő cégként több oka is lehet, hogy függsz, vagy hamarosan függeni fogsz a nemzetközi piacra lépéstől. Mondok pár lehetséges példát:

  • a nagy megrendelések egyre kevésbé működnek piaci alapon;
  • ha csak néhány ügyfeled van (kiszolgáltatott vagy nekik);
  • csak a magyar piacra lősz (lsd. a startupoknál írtakat);
  • csökken a kollégák lojalitása (mert mondjuk nincsenek szakmai kihívásaik).

De ha:

  • van egy “beakadt” terméked,
  • eddig csak egy ügyfélnek adtál el egy terméket (akkor az még igazából nem „valódi termék”; hiszen valid(ált) piacod (még) nincs rá és talán nem is lesz),
  • vannak termék ötleteid, de nem találod a piacod, elakadsz a termékesítéssel, akkor is,

külföldi piacra dolgozni sok fejfájástól kimélhet meg, már középtávon is.

Ezek alapján tehát, hogy mennyire vagy függő, az tudja megmutatni, hogy startup vagy-e: mert akkor jószerivel 100%-osan. De legyen csak 90%. IT-s cégként pedig az, hogy a fenti példákból mennyi igaz rád vagy, hogy a fentiekhez hány további példát tudnál még hozzáírni. Biztos érzed: minél több(et), annál inkább függsz a világtól, mint „piactól”. És nem is pusztán egyenes arányban.

Pszichológiai tény! Ha csak egyetlen pillanatra is megszólítva érzed magad a poszt olvasása közben, az a tudatalattid jelezése. Szívesen találkozunk veled, for free, hogy megbeszéljük, tudunk-e segíteni, és hogyan!

Nemzetközi piacra lépés a Matrixban

Mármint az AbilityMatrixban, nem egy virtuális világban :) Szóval, ha idáig eljutottál a posztban, talán nem csak a téma érdekel, de érintett is vagy. Felmerül a kérdés, hogy “- Oké, szeretnék bővülni, de hogyan?” Vagy valami ilyesmi. 

Azt tudni kell, hogy a nemzetközi piacra lépés nem könnyű, cserébe sokrétű dolog. Mi, röviden a product-market fit, a skálázhatóság és a validálás szempontjait facilitáljuk. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy - szemezgetve ügyfeleink use case-eiből -, nyugodt szívvel állítjuk: agilis, leanes, az irracionális döntéseken átlátó (vagy azokat megjósolni képes) metodológiánk segít csökkenteni azon nehézségeket, melyek ezt a fajta “függőséget” nyűggé teszik. Jobban mondva, segít #kimaxolni a nemzetközi piacra lépés lehetőségeit és hatékonyítja azt.

Visszatérve use case-einkre, többek között az alábbiakat reprodukáltuk többször is, ügyféltől, terméktől vagy iparágtól függetlenül:

  • le tudtuk nekik rövidíteni az utat a külpiacra;
  • lecsökkentettük a termékfejlesztésre feleslegesen elköltött beruházást;
  • többeket tanítottunk meg arra, hogy termék nélkül is lehet piacot találni és validálni;
  • segítettünk a termékfejlesztésben;
  • megmutattuk, hogy hogyan lehet jól reagálni a kiszámíthatatlanra (lsd. még: iterációk, melyről többet EBBEN a posztban olvashatsz);
  • elvetettük a strukturált, tervszerű munka magjait.
Láthatod: nem vagy egyedül

Hiszen sok ügyfelünk vagy tárgyaló partnerünk problémájával és kihívásaival találkozunk, a fenti példákat sem az iroda asztala mellett ülve kreáltuk. És van jó pár olyan esetünk most is, ma is, ahol komoly munka folyik annak érdekében, hogy ne csak T&M módon tudjunk piaci standard profitot termelni - ami sokszor épp, csak a nullszaldóra elég.

A cél, hogy egy olyan termékkel lépjünk a nemzetközi piacra, egy olyat produktumot készítsünk és olyan értéket teremtsünk, amely valós problémáját oldja meg a felhasználóknak. Amely érdekes és kihívásokkal átszőtt fejlesztői utat nyújt a kollégák számára. És amely magas minőséget képvisel és büszkesége lesz a megbízó termék portfoliójának.

A skálázható, magas profit pedig jön majd magától. Igen, szinte magától.

Egyetértesz? Vitatkoznál? Kiegészítenéd? Netán kérnél még? Kommentelj nyugodtan, oszd meg, ha mered, és ne feledd: mindig van még ott, ahonnan ez jött!